LJubav se slavi svaki dan…

STILU2

Nova godina označava kraj jednih blagdana, a početak jednih drugih, sasvim drugačijih – maškaranih blagdana koje mnogi ljudi u ovom kraju čekaju više od Božića, Uskrsa, ljeta pa čak i svog rođendana. Ipak, nakon svih tih maškaranih ludorija koje karakterizira stavljanje maske na lice, stiže blagdan ljubavi – slavlje ljubavi u kojem sve maske padaju, a ostaje samo čista emocija.

Priča o Valentinovu seže daleko u prošlost, u vrijeme starog Rima kad je kršćanstvo bila mlada i relativno nepoznata religija. Tadašnji rimski car Klaudije I. donio je zapovijed da se vojnici ne smiju ženiti ni zaručivati jer će ih to odvraćati od borbe te će biti više fokusirani na svoje dame i obitelji nego koncentrirani na vojne zapovijedi. Svi svećenici u strahu od cara, odlučili su poštovati ovu zapovijed. Jedino se Valentin oglušio na naredbu te svim zaljubljenima omogućio obred vjenčanja, sve dok ga nisu uhvatili te zatočili u tamnici. 14. veljače hrabrom su svećeniku odrubili glavu, a upravo taj datum danas  je simbol snage ljubavi te ga cijeli svijet slavi kao Dan zaljubljenih. Nedugo nakon smrti Valentina su proglasili i svetim tako da i mi danas, u modernom dobu, slavimo ovog sveca i  vječnu pobjedu ljubavi.

Svaka zemlja, svaki kraj, imao je i svoje karakteristične običaje povodom Valentinova. Tako su u prošlosti, u Engleskoj,  djecu na taj dan oblačili u odrasle te su išla od vrata do vrata i pjevala prigodnu pjesmu. U nekim zemljama običaj je bio da djevojka od dečka dobije odjeću. Ukoliko  je odluči zadržati to je značilo i da je spremna udati se za njega.

Danas, Valentinovo je najčešće podsjetnik našim voljenima na ljubav i zahvalnost što su dio naših života. I mnogi krivo misle da su bitni skupocjeni pokloni te nezaboravna i velika iznenađenja. Bitna je pažnja.

IMG_7802

BUDITE KREATIVNI – ORIGINALNOST NEMA CIJENU

Budući da još imate malo vremena da se pripremite za Dan zaljubljenih, dali smo se u potragu za par kreativnih ideja kojima ćete zadiviti voljenu osobu i učiniti je da se osjeća posebno, voljeno i predivno. Zar to nije ono što svi želimo?! Ukoliko niste miljenik Valentinova, svejedno neke od ovih savjeta  možete iskoristiti bilo koji dan te začiniti ljubav u vezi ili braku.

1.            NAPIŠITE PISMO! Ako ste rječiti te jedna od onih osoba koja riječima može lako izaziti sve lijepe osjećaje, voljenu osobu iznenadite pismom u kojoj ćete ga/ju podsjetiti na sve što vam znači, na prve zajedničke i najljepše trenutke. Budite slobodni i nesputani, napišite pjesmu ili citirajte pjesmu najdražeg pisca/pjevača. Zapamtite, ovim poklonom poklanjate velik dio sebe i sigurni smo da će vaš partner to prepoznati.

2.            VJEŠTO KUHATE?ODLIČNO! Vaše sveto mjesto je kuhinja i upravo tamo ste najkreativniji? To je izvrsno jer kako kaže stara poslovica – ljubav ide kroz želudac. Svojoj boljoj polovici skuhajte finu večeru koju mora pratiti čokoladni desert. Naravno, sve poslužite uz čašu crnog vina te se pobrinite za atmosferu- svijeće, latice ruža, prigušenu glazbu… Noć za pamćenje, noć je koju će vaša ljubav pamtiti.

3.            POVRATAK NA POČETAK! Još jedna od kreativnih varijanti uključuje da Valentino s voljenom osobom proslavite na mjestu koje predstavlja vaš početak. Odvedite ga/ju na mjesto prvog susreta ili mjesto gdje ste popili prvu kavu… Ideja je puno, vi znate lokaciju koja je za vas posebna te povratkom tamo učinite i ovaj dan posebnim.

4.            KREATIVNOST NA DJELU! Spontanost je kvaliteta osobe koja predstavlja iskrenost, neposrednost i svi ju volimo. Bili mlađi ili stariji, budite luckasti i kreativni, pomalo blentavi. Ako je napadao snijeg- ispišite vaša imena i datum početka veze ili  poruku  na snijegu dragoj osobi. Usred šetnje, zagrlite partnera, zaplešite ili se zaustavite i tiho zapjevušite vašu pjesmu. Ma tko može odoliti spontanom izrazu ljubavi (koliko god možda i isplaniran bio)?!

5.          ZAJEDNO U NOVOJ AVANTURI! Ukoliko niste baš romantični, više ste avanturistički tipovi, onda Valentino proslavite atipično jer svaka ljubav je upravo takva- atipična i drugačija. Tetovirajte se skupa (naravno, ako ste punoljetni), odite klizati (ako niti jedno od vas nije bilo), posjetite kazalište ako još niste bili. Uglavnom, napravite nešto drugačije, posebno, ludo i nesvakidašnje- zajedno!

I za kraj sasvim iskreno, uz sve savjete koje sam napisala, ne zaboravite, ljubav se njeguje i slavi svaki dan…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s